Tiramisu

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 5
Prostreno! XV (13) 18.4. dez Foto: Prostreno! XV (13) 18.4. dezFoto: All

Čeněk dbá na správné suroviny, proto bylo tiramisu samozřejmě z mascarpone.

Suroviny
  • vejce 2 ks
  • cukr 2,5 lžíce
  • cukrářské piškoty 100 g
  • espresso
  • amaretto malý panák
  • kakaový prášek
  • čerstvé sezónní ovoce
Postup
1

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s pár zrnky soli v pevný sníh. Žloutky s cukrem také ušleháme do táhlého krému. Mascarpone jemně vmícháme do krému. Nakonec jemně přimícháme i sníh. Do vychladlého espressa přidáme amaretto a v tekutině namočíme piškoty. Připravíme si formu, první vrstvu tvoří namočené piškoty. Překryjeme jednolitou vrstvou krému, zarovnáme. Pak můžeme eventuálně klást kousky sezonního ovoce, např. jahod, třešní nebo malin. Vrstvíme dále, většinou se dělají dvě vrstvy piškotů a krému, ale jestli nám ještě zbývají suroviny, proces zopakujeme. Nakonec pomocí sítka posypeme celý povrch kakaem a tiramisu dáme vychladit, ideálně na 4-6 hodin.